Workshops

Workshops

Dungeons & Dragons (D&D) is een rollenspel, ontwikkeld in de jaren ‘70 en tot op vandaag nog zeer populair bij jongeren en volwassenen. De deelnemers kiezen elk een eigen karakter waarmee ze op avontuur trekken in een wereld waarbij magie, strijd, overleven, humor en samenwerken centraal staan. Het verhaal wordt geleid door de verteller of Dungeon Master die de deelnemer voor verschillende uitdagingen zet doorheen het avontuur. Het verhaal stemt zich volledig af op de beslissingen die de spelers tijdens hun tocht nemen.

We bieden 2 workshops aan:

  • voor jongeren & volwassenen, om het zelfvertrouwen te versterken (6 sessies, verspreid over 2 maanden - op aanvraag)
  • voor hulpverleners, om op een creatieve manier via rollenspel te werken met cliënten rond sociale vaardigheden (1 sessie)

Workshop voor jongeren & volwassenen

Dit is een workshop bestaande uit 6 sessies waarbij er met 2 tot 6 deelnemers via een intensief rollenspel wordt gewerkt aan het versterken van het zelfvertrouwen en de ik-functies. De methode van het rollenspel wordt gehanteerd als creatief element waarbij de deelnemers kunnen experimenteren met de door hen gekozen rol. Thema’s als samenwerken, beslissingen nemen, assertief zijn, rekening houden met elkaar, omgaan met onmacht en teleurstellingen,… worden verwerkt in het Dungeons&Dragons-rollenspel. Na elke sessie is er een nabespreking en huiswerkopdracht waarbij de krachten en talenten die de deelnemers hebben ingezet in het avontuur in hun dagelijkse leven worden overgedragen.

  • Voor jongeren (12-18 jaar) en volwassenen (vanaf 18 jaar) met weinig ik-sterkte en die op een creatieve manier uitgedaagd willen worden (geen voorkennis van Dungeons&Dragons vereist)
  • Deelnameprijs: 200€ (intake + 6 sessies)
  • Sessies op aanvraag

Feedback van deelnemers:

L.: D&D wordt gebracht op een boeiende en speelse manier. Je kan met je karakter je er helemaal mee inleven. Het is leuk want je komt in situaties terecht waar je normaal niet alledaags in zou terecht komen waar je dan op dat moment zelf oplossingen voor moet zoeken. Het leukste is dat je het met een paar kan doen dat maakt het avontuur nog spannender. Ik zelf vond dit heel leuk om te doen. Ik wist niet dat ik het na de eerste sessie al zo leuk zou vinden. Ik heb me hier echt in gevonden.

Y.: Joshua Tree Games heeft mij geholpen meer open te zijn en voor mijn mening op te komen. Door aan de sessies deel te nemen voel ik me ook beter, het hielp me op veel een leuke en interessante manier.

Workshop voor hulpverleners

Ben je als hulpverlener op zoek naar een creatieve manier om met cliënten via rollenspel te werken rond sociale vaardigheden?  Hou je als hulpverlener zelf van de uitdaging om op een co-construerende manier met cliënten ‘iets’ te creëren uit het niets? Durf je zelf uit je comfortzone te komen en je te laten leiden door de creativiteit van je cliënt?  Dan is deze workshop iets voor jou!

In deze workshop krijg je de basis mee van D&D aan de hand van een ervaringsgerichte sessie.  Hoe introduceer en start je een D&D sessie in je begeleiding?  Wat zijn indicaties om aan de slag te gaan met D&D?  Op welke manier stem je individuele doelstellingen van je cliënt af op je D&D sessie?  Hoe creëer je een karakter samen met je cliënt?  Wat zijn belangrijke elementen in het creëren van het avontuur waar je je cliënt in meeneemt? Hoe faciliteer ik de cliënt in zijn/haar avontuur?  Op welke manier wordt de brug gemaakt tussen het rollenspel en de concrete leefwereld van de cliënt (aanreiken van huiswerkopdrachten, nabesprekingen,…)? Om voeling te krijgen met de mogelijkheden van D&D word je in deze workshop zelf meegenomen in een eigen mini-avontuur.  Zo ervaar je wat het is om aan de hand van een eigen karakter de wereld van Dungeons & Dragons te betreden en krijg je voeling met de creatieve mogelijkheden die voor het grijpen liggen. D&D kan ingezet worden ter ondersteuning of ter voorbereiding van een therapeutisch proces, maar is zelf geen therapeutische methodiek.  Hierdoor is het inzetten van D&D vooral gericht op (eerstelijns)doelstellingen zoals o.a. zelfvertrouwen, ik-versterkende thema’s, assertiviteitstraining,…

  • Voor hulpverleners, psychologen, orthopedagogen, leefgroepbegeleiders (IB’s),… kortom iedereen die vanuit een begeleidende rol met zijn/haar cliënt op een creatieve manier aan de slag wil gaan rond individuele doelstellingen (geen voorkennis van Dungeons&Dragons vereist)
  • Deelnameprijs: 90€ (lesmateriaal + drankje inbegrepen)
  • Datum: op aanvraag

Alle workshops gaan door bij Joshua Tree Games - Kerkstraat 28 - 2850 Boom.

Feedback van deelnemers:

T.: "Na de boeiende workshop ben ik nog meer geprikkeld om D&D te verwerken in de praktijk!"

M.: "Als GM/DM met 25 jaar ervaring in allerhande rollenspelen kan ik zeggen dat ik echt heel wat heb bijgeleerd over het toepassen van rollenspelen in mijn job als begeleider. Erg leerzaam en met passie gegeven."

B.: "Duidelijk en doordacht - de workshop, ik vond deze zeer goed en zeer leerrijk, ook als niet hulpverlener."

De begeleiding wordt verzorgd door Kevin Pieters, systeemtherapeut van opleiding en ruime ervaring zowel binnen het Centrum Algemeen Welzijnswerk, het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning als het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg. Als hulpverlener, systeemtherapeut, teamverantwoordelijke en supervisor beschikt hij over heel wat bagage om met jongeren op een creatieve manier aan de slag te gaan.  

Links: