Rovers van de Noordzee

zaterdag 20 juli 2019

Rovers van de Noordzee

door Thomas Van Reeth

Het spel is reeds langer in het Engels te verkrijgen (Raiders of the Northsea, maar sinds eind juni is er ook een Nederlandstalige versie beschikbaar via White Goblin Games. De snelste kopers krijgen er een set extra bemanningsleden bij. De reden om het spel aan te schaffen en uit te proberen.
Wat direct opvalt is het prachtige artwork op de doos. Op de doos lijken de Vikingen zeer agressief, maar eens het spel bezig is richt de agressie zich niet echt op de medespelers. Een groot nadeel als ik dit speel met mijn vrouw. Ze heeft een hekel aan ‘het kloten van de medespelers’. Ze kan dit spel dus ook winnen :(
Ook binnenin vinden we een mooi spelbord en dito set kaarten. Er zijn ook voldoende plastiek zakjes om alle benodigdheden in bij te houden. Sommige zaken zitten al gesorteerd in de doos. Topper! Het opzetten van het bord en doornemen van de spelregels duren niet echt lang. We kunnen dus snel beginnen.

Het spel zelf valt onder de categorie ‘worker placement’. Bij de start staan er reeds een paar pionnen op het spelbord. Tijdens je beurt plaats je eerst je eigen pion op een dorpshuis (actie). Nadien neem je een pion van een dorpshuis en voer je ook die actie uit. Hierdoor kan je 2 acties doen tijdens je beurt. Wat hierbij opvalt is de mooie opbouw van het spel. In de eerste beurten ben je bezig je bemanningsleden, proviand en geld te verzamelen. Nadien kan je beginnen met havens aan te vallen. Nog later volgen de buitenposten en kloosters. Als laatste komen de forten aan de beurt. Logischerwijze zijn deze forten moeilijker te overvallen, maar leveren ze ook meer punten op. Hier is duidelijk over nagedacht.
Ook leuk zijn de verschillende kleuren van pionnen. Bij de start zijn ze allemaal zwart. Tijdens het spel worden deze stelselmatig vervangen door grijze en witte. Deze kleuren zijn belangrijk omdat sommige acties of overvallen enkel mogen met een bepaalde kleur. Op andere momenten geven ze andere voordelen.
Met de bemanningsleden komt er ook een klein stukje deck-building kijken. Tijdens het spel stel je zelf de bemanning van je drakkar samen. De  verschillende bemanningsleden hebben elk hun eigen voordeel. Je kan deze bemanning ook aanpassen tijdens het spel. Op de juiste moment
bemanningsleden toevoegen of net weer verwijderen kan je heel wat punten opleveren. En daar draait het natuurlijk om. Punten pakken. En daar zijn verschillende manieren voor.
Het meest punten zijn te verdienen met de overvallen. Deze punten komen ook direct op het puntenspoor. Daarnaast zijn er ook punten te verdienen met ‘offers’, ‘wapenuitrusting’ en met ‘walkuren’. Deze laatste zijn spel-technisch leuk gevonden. Deze walkuren krijg je bij sommige overvallen. Per walkure sterft er een bemanningslid. Je totaal aantal walkuren levert echter ook weer punten op. Door deze extra manieren van punten scoren blijft de winnaar tot het einde een verrassing.
Deze keer hebben we het spel gespeeld met 2 personen. Het komt zeker nog eens op tafel om te bekijken of het dan even goed blijkt te zijn.

 

Andere artikels

Star Wars X-Wing

War of the Ring

Crusader Kings

Star Wars Armada

Dead of Winter