Dead of Winter

woensdag 19 juni 2019

Dead of Winter: A Crossroad Game

door Glenn De Ceunynck

 • Ontwerper(s): Jonathan Gilmour, Isaac Vega 
 • Uitgegeven door: Plaid Hat Games
 • Aantal spelers: 2-5 
 • Duur: 60-120min
 • Leeftijd: 13+
 • Score op Boardgamegeek: 7,7

Doel van het spel

In dit co-operatieve spel, waarin er niet veel meer overblijft van de mensheid (ofwel door sterfte ofwel omdat de mensen veranderd zijn in zombies), speel je een groep overlevers in een kleine kolonie. Het doel van het spel is om een bepaald scenario (dat je zelf kan kiezen of random kiest) tot een goed einde te brengen. Je zal moeten samenwerken om voldoende voedsel, wapens, allerlei voorwerpen, benzine,... te verzamelen om te kunnen overleven. Maar wees steeds alert, het zou wel eens kunnen dat er een verrader in je groep zit.

Hoe

Bij de voorbereiding van het spel begint iedere speler met twee overlevers. Elke overlever heeft een unieke eigenschap die gebruikt kan worden tijdens het spel.   

Het spel bestaat uit verschillende rondes (deze zijn afhankelijk van het scenario en van hoe snel je de nodige doelstellingen behaalt). Een ronde bestaat uit twee fases: de spelersfase en de koloniefase.

De spelersfase start met het omdraaien van een crisiskaart. Crisiskaarten zijn extra doelstellingen die behaald moeten worden tijdens een ronde. Vaak moet je in een crisis een aantal benodigdheden zoals voedsel, benzine, voorwerpen,.. verzamelen. Kan je deze doelstelling niet behalen tegen het einde van een ronde, zal de crisis het spel beïnvloeden. 
Nadat de crisis geweten is, rolt iedere speler met zijn dobbelstenen (het aantal dobbelstenen wordt bepaald door het aantal overlevers die voor je liggen). 

De dobbelstenen kan je tijdens je beurt gebruiken voor verschillende acties:

 • Aanvallen: om aan te vallen kies je een van je overlevers en gebruik je een dobbelsteen met dezelfde of een hogere waarde dan de aanvalswaarde van je overlever. Je kan steeds een zombie of een andere overlever aanvallen die zich op dezelfde locatie als je gekozen overlever bevindt.

Wanneer je een zombie aanvalt kan het zijn dat deze terug vecht. Dit wordt bepaald door een rode dobbelsteen waarop staat wat voor aanval de zombie doet. Deze kan een gewone wond, een vrieswond (deze breidt zich uit wanneer deze niet op tijd genezen wordt), geen effect opleveren of de aanval kan je overlever het leven kosten.

 • Zoeken: Buiten de kolonie zijn er verschillende locaties waar je kan gaan zoeken naar voedsel, wapens, benzine, boeken,... Om deze actie te doen selecteer je een van je overlevers en gebruik je een dobbelsteen met gelijke of hogere waarde dan de zoekwaarde van de gekozen overlever. Je kan steeds zoeken op de locatie waar je staat. Je neemt dan de bovenste kaart van de stapel en beslist of je deze wilt bijhouden. Wil je naar meerdere kaarten kijken kan je ervoor kiezen om geluid te maken. Dit houdt in dat je een token legt op je locatie en zo een extra kaart kan nemen. Dit kan je meerdere keren doen. Uiteindelijk kies je dan een kaart om in je hand te steken, de rest gaat terug naar de stapel. Opgelet met geluid te maken, dit kan meer zombies aantrekken in de koloniefase. 
 • Barricade bouwen: voor deze actie is geen specifieke waarde nodig. Je kiest een overlever en op zijn/haar locatie kan je een barricade bouwen, mits je nog dobbelstenen over hebt. Barricades verminderen het aantal zombies die op je locatie terecht komen.  
 • Rommel opruimen: de kaarten die je speelt komen in een aflegstapel in je kolonie terecht. Dit staat symbool voor de rommel en het vuilnis die je overlevers maken in je kolonie. Met een dobbelsteen (waarvan de waarde niet van belang is) kan je drie kaarten van de aflegstapel uit het spel verwijderen. Zo voorkom je dat het moraal van je groep zakt wanneer er teveel kaarten in de aflegstapel liggen. 
 • Lokken: Je kan zombies naar je locatie lokken. Hiervoor gebruik je een dobbelsteen (waarde is niet van belang) en kan je twee zombies naar de locatie van de overlever die je hebt gekozen lokken. 
 • Eigenschap van je overlever activeren: sommige overlevers hebben een eigenschap die geactiveerd kan worden indien je een dobbelsteen met gelijke of hogere waarden dan die van de eigenschap gebruikt. 

Er zijn ook acties die geen dobbelsteen nodig hebben:

 • Een kaart uit je hand spelen: sommige kaarten hebben eigenschappen die je tijdens het spel kan gebruiken.
 • Bijdragen aan de crisis: hiervoor leg je een of meerdere kaarten op de crisisstapel. 
 • Een overlever verplaatsen: je kan je overlevers verplaatsen naar een locatie die nog niet volledig bezet is. Wanneer je je verplaatst moet je met dezelfde dobbelsteen als tijdens een aanval rollen om te kijken of je onderweg naar je locatie niet wordt aangevallen door een zombie. Ook hier kan je verschillende soorten wonden oplopen of de verplaatsing niet overleven. 
 • Voedseltokens gebruiken: Je kan verzamelde voedseltokens gebruiken om ongebruikte dobbelstenen met 1 te verhogen voor elke token die je uit het spel verwijdert. 
 • Request: Tijdens je beurt kan je aan je medespelers een of meer kaarten vragen. De andere spelers mogen je deze kaarten geven. Belangrijk is wel dat deze kaarten direct gebruikt worden en dus niet verzameld worden. 
 • Ruilen: Je kan steeds voorwerpen die je hebt ruilen met spelers die op dezelfde locatie als je overlever staan.
 • Stemmen tot verbannen: Een keer tijdens je beurt kan je een stemming doen om een speler te verbannen. Alle spelers moeten dan stemmen of die bepaalde speler uit de kolonie wordt verbannen of niet (meestal is dit omdat je een bepaalde speler ervan verdenkt een verrader te zijn). Bij gelijkstand is het de startspeler die de beslissende stem uitbrengt. 

Tijdens de spelersfase zal de speler links van de actieve speler een crossroad-kaart hebben. Op deze kaart staat een bepaalde voorwaarde. Is deze voorwaarde behaald tijdens een speler zijn beurt gaat het effect van de kaart af. Deze effecten zijn per kaart verschillend: stemmen om bepaalde beslissingen te nemen, positieve of negatieve beïnvloedingen van het spel,... 

Wanneer alle spelers hun dobbelstenen hebben gebruikt is de spelersfase gedaan en is er de koloniefase. In deze fase wordt er gekeken of de crisis opgelost is, de voorwaarden van scenario behaald zijn, waar en hoeveel zombies erbij komen, of de moraal van de groep daalt,... 

Review         

Dead of Winter is een zeer toeganlijk co-operatief spel. 

Het opzetten van het spel neemt niet veel tijd in beslag vermits het spel voornamelijk bestaat uit kaarten en kartonnen figuren van zombies en overlevers. Daarnaast heb je nog verschillende tokens (voor wonden, barricades, voedsel,..) maar deze gebruik je pas wanneer je ze nodig hebt. 

Voor mensen die Dead of Winter niet kennen is er een start scenario inbegrepen. Hiermee leer je de basis van het spel en hoe de verschillende acties in hun werk gaan. Dit is een snel en vrij gemakkelijk scenario. Wil je toch al meer uitdaging kan je zelf je scenario kiezen. 
Je kan kiezen of je een scenario van korte , gemiddelde of lange duur wilt spelen. Daarnaast kan je ook bij elk scenario de moeilijkheidsgraad kiezen. 

De verschillende aspecten van het spel (de scenario's, de crisissen, de crossroad-kaarten, de mogelijkheid van al dan niet een verrader in je midden hebben,..) zorgen voor een grote herspeelbaarheid van het spel.

Een minpunt is dat het spel enkel in het Engels te verkrijgen is. Met uitzondering van de crossroad-kaarten is er in het spel niet heel veel tekst maar zal je toch enkele termen moeten opzoeken indien Engels niet je sterkste kant is. 
 
Als je fan bent van samenwerken, zombies en overleven is dit zeker een aanrader. 

Verwante spellen         

Dead of Winter: A Crossroads Game is het eerste spel in een serie van 3 spellen. 

Zo is er nog Dead of Winter: A Long Night. Voor dit spel heb je niet per se A Crossroads Game nodig. In A Long Night komen er nog extra locaties bij waar experimenten worden gedaan. Deze experimenten lopen niet steeds goed af waardoor er buiten zombies nog andere monsters mee op het bord komen. 

Als derde is er Dead of Winter: Warring Colonies. Dit is wel een uitbreiding waarvoor een van de twee vorige spellen nodig is, of afhankelijk van welke modus je wilt spelen zijn beide vorige spellen nodig. Deze uitbreiding bevat extra kaarten alsook de mogelijkheid om in teams tegen elkaar te spelen. 

Naast deze serie heb je ook nog het spel Raxxon. Dit is een co-operatief kaartspel in de wereld van Dead of Winter waarbij je gaat samenwerken om gezonde burgers te evacueren. 
 

Andere artikels

Star Wars X-Wing

War of the Ring

Crusader Kings

Star Wars Armada

Rovers van de Noordzee